Campanie a Poliției Rutiere contra drogurilor și alcoolului

De IPJ Braila 21 Decembrie 2021, 19:39 Administrative

În această perioadă se află în derulare cea de-a doua campanie a Poliției Române privind proiectul „Educație Rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Scopul acestei campanii este acela de conștientizare a tuturor participanților la trafic a pericolelor la care se expun atunci când încalcă regulile de circulație, inclusiv prin consumul de alcool și de substanțe interzise.

Consumul de alcool scade capacitatea de a conduce autovehicule și reduce viteza de reacție, afectează puterea de concentrare și vederea. Consumul de substanțe psihoactive induce o falsă încredere în propriile simțuri, conducătorul aumându-și irațional riscuri în trafic.Substanțele psihoactive combinate cu alcoolul sporesc semnificativ riscul producerii unui eveniment rutier.


Astfel, pe această cale, având în vedere și perioada sărbătorilor de iarnă, în care tentația de a consuma alcool și de a te urca la volan crește, polițiștii rutieri brăileni recomandă:
- adoptați un comportament responsabil în trafic;
- nu consumați alcool înainte de a vă urca la volan;
- dacă ați consumat alcool, luați un taxi sau rugați pe cineva să vă ducă în locul în care aveți nevoie;
- nu consumați substanțe interzise;
- nu vă lăsați prietenii să conducă sub influența băuturilor alcoolice sau să consume substanțe psihoactive.

Conform legislației în vigoare constituite contravenție o alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat și se sancționează cu amendă de la 21 la 50 de puncte, precum şi suspendarea permisului pentru 3 luni (90 de zile).

Atunci când şoferii sunt depistați cu o îmbibaţie alcoolică egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală, totodată, permisul de conducere fiind reținut până la soluționarea cauzei.

 

 

 

Autor IPJ Braila 21 Decembrie 2021, 19:39 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii